Internationell vänskap
För många medlemmar i Karlskrona TK kräver vänortsklubben T.C. Grun-Weiss ingen presentation. Många har personligen deltagit vid flera tillfällen under de år som utbytet ägt rum. KTK har haft utbyten med klubbar i såväl Europa som USA, men störst är det sedan 1967 bestående initiativet av Herbert Garén, att vartannat år åka till Berlin och träffa våra vänner i Grün-Weiss och vartannat år bjuda in dem till tennis och festligheter i Karlskrona.  

Stor och familjär klubb
TC Grün-Weiss Nikolassee, som bildades 1925, är en stor och trivsam klubb som av tradition har haft fler medlemmar än KTK. De har ett stort antal juniorer. Klubbens målsättning är att skapa en öppen och familjär atmosfär, samtidigt som man satsar på kvalificerade tränare och på möjligheterna att titta på och spela tennis på hög nivå. De har lag i alla åldersklasser, från högsta divisionen, Bundesligan, till lokala divisioner i Berlin-Brandenburg i östra Tyskland.
Utöver KTK:s besök i Berlin, och berlinarnas besök hos oss, har klubben flera höjdpunkter med lokala festligheter för såväl vuxna som för barn. Ett känt tillfälle är "Rosenfest", men man har även "Kinderfest" och "Nikolausfeier" som återkommande evenemang.
Härlig anläggning
Klubben har åtta utomhusbanor och en inomhushall med två banor. På vintern används även två grusbanor till inomhusspel genom att ett tält sätts upp. Resterna av utomhusbanorna spolas med is på vintern och där åker man skridsko, ett uppskattat äventyr för både gamla och unga. Klubbhuset har en stor bar och en öppen brasa. På sommaren kan man sitta ute på solterrassen och ta sig en öl efter matchen, koppla av, se tennis och diskutera. För barnen finns en lekplats med basketkorg och rutschbana.
Välkommen du också!
Trots de möjligheter som världsstaden Berlin erbjuder, inte minst efter murens fall, och trots deras egen fina anläggning, är det ändå hit till Karlskrona som berlinarna verka vilja komma!
Eftersom utbytet har pågått utan avbrott sedan 1967, finns det många sköna historier som vandrar i klubbarna om allt från den bistra tid då resenärer stoppades på väg till och från ”Järnridån” till de varma välkomnanden och den fantastiska generositet som utbytena står för.  
Utbytet är populärt, och under 1990-talet fyllde vi Berlinresenärer ofta en hel långfärdsbuss!
KTK har i många år haft ett flertal spelare i olika åldersklasser som spelat för berlinarna – och lyckats riktigt bra. Veteranerna, med ordförande Gert Friberg i spetsen, har exempelvis kommit trea i hela Tyskland i slutspelet för lag. Som parentes kan nämnas att två spelare i klubbens veteranlag inte bara nöjde sig med den ”vanliga” transportmetoden till Berlin, utan blev hämtade i ett fyrsitsigt Cessnaplan för resa till Bayern där seriematcherna skulle spelas!

Vill du veta mer om allt som har hänt under åren, så åk med oss en gång – och upplev själv!

Berlinutbytet 2004
Östersjön låg kav lugn för färjan och hela besöket i Nikolassee avnjöts i ett formidabelt högsommarväder. Tyvärr hade bara fem svenskar möjlighet att åka, vilket var en besvikelse för värdarna som hade förberett särskilda arrangemang. På fredagen bjöd de på en halvdagstur i Berlins centrum med en kort kanalfärd och visning av hur området kring riksdagshuset utvecklats. Efter en god lunch blev det shopping i stan respektive landskamper på tennisbanorna. Kvällen avslutades med traditionsenlig grillning och glada uppdateringar kring läget. Lördagen ägnades åt kultur och besök vid trädgårdarna vid Charlottenburgh respektive publikfriande kompisdubbel. På kvällen var det Rosenfesten på klubben. Buffén hade denna gång spansk touch, och man kunde sitta ute och äta långt in på aftonen. Efter prisutdelning,
tacktal och inbjudan till Karlskrona - preliminärt då till invigningen av
Arena Rosenholm 2005 – drog dansen igång. Söndagen betydde hemfärd och inköp
i fräscha butiker i Rostock.

Berlinutbytet 2003
I tjusigt sommarväder en bit in i september kombinerades våra tyska vänners besök med KTK:s 80-årsjubileumsfirande. Ett 30-tal gäster, både nya och rutinerade Karlskronaresenärer, anlände under torsdagen och fredagen. Förutom intensiv vänskapstennis och sedvanlig njutning i solen vid klubbhuset, hann de åka på sightseeing och besöka utsiktsplatsen på Bryggareberget liksom Brändaholm och Marinmuseum samt ta en titt på Rosenholmsområdet innan fredagen rundades av med grill- och pizzaparty på Klinteberga. Efter lunchbuffén på Klinteberga på lördagen hölls jubileumsceremonin i strålande sol. Den bjöd på allt från utdelning av förtjänsttecken och samlad historik till underhållning. På lördagskvällen var det dags för stora jubileumsbalunsen med mat, dans och underhållning och rundtennis på bana 1 i Östersjöhallen. Cirka 90 personer hade slutit upp och det blev ett 80-årskalas att minnas! KTK:s medlemmar är inbjudna till Berlin den 3-5 september 2004.
Berlinutbytet 2002
Sommarens besök i Berlin blev extremt lyckat, inte minst tack vare det soliga vädret. Vi var 25 medlemmar som ägnade oss åt svettdrypande tennisspel, kulturupplevelser och gemyt. Fredagens njutbara höjdpunkt var den tre timmar långa kanalfärden genom Berlins centrum, som följdes av mat och musik i klubbträdgården. På lördagen var det fritt fram för allsköns aktiviteter, men det gällde också att heja fram Gert Friberg och Björn Lindvall samt deras tyska H50-lagkamrater i kvalmatchen till finalspelet. Det gick vägen, och hemmalagets glädje smittade av sig på ett härligt sätt under aftonens traditionella och välarrangerade Rosenfest. På söndagsförmiddagen bar det av hemåt för en skara sömniga, men förnöjda, tennisspelare. Till sommaren vankas vårt 80-årsjubileum och tanken är att tyskarna ska komma lagom till festen.    

Berlinutbytet 2000
Flera spelare åkte under våren till Berlin och spelade i diverse serier. Daniel Brodén och Patrik Svensson återförenades på nytt, och spelade i Bundesliga där f d svenska Davis Cup-mästare dök upp som motståndare. Daniel mötte Anders Järryd, medan "the Elk of the Year", Rolf Koch, hade en dust med välkände Janne Gunnarsson.
Bundesligalaget åkte ur sin serie, men i H40 och H50 gick lagen fram till finaler. H40 vann sin region med spelare som Gert Friberg, P-A Lindeborg och Mikael Nornholm. H50 lyckades också ta sig till final med Björn Lindvall, Håkan Lindholm och Mats "Håkan" Thorell. H55 fick hjälp av stöttepelaren eller stöttespelaren, Staffan Zimmerman.
Dam- och herrlagen, bestående av Klara Pettersson, Erika Otero, Sofia Hallström respektive Erik Friberg, Jonas Pettersson och Claes Lindholm, tog sig igenom en tuff serie med flera fina "skalper". Nästa år lär fler påläggskalvar komma med. Det ryktas bland annat att Patrik Karlsson, som gjort en enastående "comeback" i H35 i div I, är aktuell för Grün-Weiss.
I september var KTK i Berlin för att fira deras jubileum. Man bjöds på allt från god mat och dans till tennisspel och nationaldrycker. Den sedvanliga "Rosenfest" vanns av en karlskronit, "Boije", och var dag hade sin höjdpunkt; tennismode genom tiderna, kubansk dans, rocklegend och sista godbiten: jubileumsfyrverkeriet. Vår gåva, en flaggstång, överlämnades under en högtidlig ceremoni och politiker och ordföranden höll tal till varandra. Vilken fest!


Boka banor

Bokningssystem


Kontakt
Öppetider, priser, adress, m.m. finns här.

Sponsor
Charkett

Prova På
Prova På Tennis

Tennismagasinet
Tennismagasinet

Karlskrona Tennisklubb - NKT Arena Karlskrona - Arenavägen 19 - 371 55 Karlskrona - Tel. 0455-12802 - kansli@karlskronatk.com - Org. nr. 835000-1460
Aktuellt
Evenemang
Tennisskolan
Klubbinfo
  ABB Arena
Klubbmästare
Vänklubb
Styrelsen
Veteraner
Fördel
Sponsorer

ITF Seniors

KTK på Facebook

Cardio Tennis

Lördagstennis

Klubbinfo > Vänklubb