Krönika: 30:e vakan – och den första…

Som ny klubbchef i Karlskrona TK är jag idag trött men också varm i hjärtat efter en intensiv helg med Karlskronavakan Wilson Cup 2022. Min första vaka…Den bild jag hade av klubben innan jag anställdes har stärkts, utvecklats och överträffats. KTK har den själ och idrottskultur som är så svår att definiera och många sliter med att få till – men som är så oerhört värdefull för många.

Över 200 deltagare och 286 genomförda matcher. Cirka 100 personer boende i klubbstugan och i badmintonhallen (tack BKC och Karlskrona Kommun). Sportsligt var det också kul att se ”mina” hemmaspelare i skarpt läge. Träning är en sak, tävling något annat. Jag noterar många fina insatser. Någon är kanske lite spänd i tävlingssituationen men försöker hitta lösningar och kämpar på bra in i mål och uttrycker en vilja att försöka igen. Andra som jag sett och upplevt i träningsmiljön i början av året överraskar och spelar till och med bättre i match än på träning! Två klassvinster och flera finalplatser är positivt men Karlskronavakan är samtidigt så mycket mer…

Det som sticker ut mest och som berör mig starkast är det engagemang och den vilja att hjälpa till som klubbens ungdomsspelare har. Ni dömer, matchleder, sitter i sekretariatet och det fixas lite här och där. Dessutom på obekväma tider och alltid med pondus och ett bra bemötande – både till barn och vuxna! Det imponerar enormt på mig med en bakgrund i servicebranschen och är inget att ta för självklart idag.

Jag blir mest förlägen när hitresta coacher kommit till mig under helgen och berömt vårt arrangemang. Jag känner inte alls att jag kan ta åt mig äran. Jag passar den uppskattningen vidare till mina kollegor som skapat detta under många år. Responsen gör mig dock stolt och när jag säger kollegor så handlar det självfallet om tränarteamet som har tävlingsrutinen som skapar förutsättningar för en lyckad tävling. Minutiöst planerande av matcher med sunt förnuft och utan förseningar ger till exempel nöjda deltagare. Tränarnas kontakt och kommunikation med spelare och föräldrar ger också förutsättningar att få den hjälp med turneringen som är helt nödvändig för att få detta att funka. Med 100 boende som skall ha frukost och med 200 deltagare som skall äta lunch, fika och äta kvällsmat så ställs också stora krav på vår vaktmästare Robban som utan gny tar två tidigare helgmornar och på måndag morgon redan städat undan efter kaoset. I köket har ordinarie personal jobbat under exceptionella förhållanden och klarat ut det galant med bra klirr i kassan. Tack! Och tack till kocken Kjell Fridlund som förberedde luncherna.

Det var den före detta ordföranden Gert Friberg som hittade uppgiften att ”Vakan” startade 1992. Så utan pandemiåren hade det varit 30-års jubileum i år men vi orkar nog två år till för att få uppleva det? I synnerhet om vi bibehåller viljan och engagemanget brett i föreningen. Återväxten verkar säkrad men kontinuiteten är också värdefull. En avgående (?) ordförande tog ett frukostpass, en före detta tennisförälder tar ett tungt matchledarpass, pensionärer slevar upp lunchmat, vuxna tennisskoleelever finns till hands och föräldrar stod för ”shuttle service” med Volvobilar från Ahlberg Bil till Ronneby där Ronneby TK glatt lånade ut sin hall till oss. Exemplen är många och då många delar på passen blir upplevelsen positiv och inte för betungande för individen.

Jag har varit arrangör av tennistävlingar till och från under 40 år och är imponerad av min nya klubb. Genom åren har jag varit involverad i olika klubbar där diskussionen ibland kommit upp; ”varför ska vi ha den här tävlingen egentligen – det är så jobbigt”. Svaret blir oftast – för barnen och ungdomarnas skull. För både våra spelare och våra gästande spelare så betyder en sån här unik tävling med dygnet runt spel mer än vi tror…

Genom mitt tidigare engagemang i Swedish Open har jag haft förmånen att lära känna många av våra före detta proffs som verkat på de riktigt stora scenerna. När jag samtalet med dem och intervjuat dem inför sponsorer har jag ställt frågor om deras karriärer. Vissa har örnkoll på varje match och titel men oftast är det svävande. Frågar jag om en kvartsfinalchans i US Open eller en ATP-final i Stuttgart som gav en topp 10-placering på världsrankingen så kan de inte året eller motståndaren… Men frågar jag om deras juniortid så kommer spelet i Kalle Anka Cup (numera Next Generation Cup) fram som ett tydligt minne och de kan direkt säga vart de bodde under veckan, vem som sov överst i våningssängen och vilka de spelade kort med på kvällarna. När jag nyfiket, som tennisnörd, frågar om den missade breakchansen i Wimbledon så är det blankt. Men ”sommarlägret i Västervik” när spelaren var 11 år sticker ut som ett bestående tennisminne.

Alla blir inte proffs men vi har under helgen under Karlskronavakan Wilson Cup skapat tennisminnen för många som står sig starkt och som kan betyda mycket för många – oavsett hur karriären utvecklar sig. Och du som hjälpt till kan klappa dig själv på axeln.

KTK bidrar till Svensk Tennis utveckling och kanske såg vi trots allt en blivande landslagsspelare i årets vaka som i framtiden kan berätta om luftmadrassen som sprack 04.30 på morgonen i Karlskrona när en match väntade 07.00 men som inte kommer ihåg sin Davis Cup-debut år 2033?

/Peter Bengtsson – klubbchef Karlskrona TK

PS1: Den 23-31 juli spelas SEB Karlskrona Open 2022 och då skapar vi nya minnen tillsammans!

PS2: All uppmärksamhet är bra. BLT uppmärksammade framgångarna. I fredags fick vi besök av P4 Blekinge. För att lyssna – klicka på länken – Klicka på pilen och “spola fram” 2.11 in i programmet i listen under bilden…