Tennisskor

Tennisskor och Padelskor

Tennisskor – varför?

Ja, det kan man fråga sig. Varför är det så självklart att ha löparskor när man ska springa men inte tennisskor när man spelar tennis? 

Vi ser många som försöker spela tennis i löparskor, en inte alltför lyckad kombination som dessvärre också gör att vi får uppleva en del stukningar och knäskador. Tennis har en helt annan belastning på kroppen än vad t.ex. löpning har, vilket gör att skorna är uppbyggda helt olika. Tennisen kräver att du ska röra dig snabbt i sidled och ändra riktning så fort din motståndare får en ren eller fel träff. Hur många löpare ser du springa i sidled i löparspåret?

Tennisskorna är gjorda för att du ska vara stabil i sidled, för att få bra grepp mot underlaget (men för den delen inte ”fastna” så att du vrider sönder något), de är också slitstarka på rätt ställen för att hålla för belastningen som skorna får genom rörelserna. Det finns mängder med färger och modeller för att passa spelarnas olika önskemål – breda, smala, lätta, tyngre, höga, låga, osv. Tennisskor har vanligtvis en av två sulmodeller: grus eller s.k. allcourt (det finns även specifika sulor för gräs och filt). 

Tennisspelare rekommenderas i första hand en allcourt sula, d.v.s. en sula som är gångbar på alla underlag. Den fungerar även hyfsat bra på grus för juniorer och motionärer, så länge den inte är för sliten (då blir den hal och det blir svårt att stanna och vända på gruset). En grussula rekommenderas om man spelar mycket på grus – då ger den en helt annan upplevelse på det hala gruset. Notera dock att en grussula aldrig ska användas inomhus då greppet på banan blir alldeles för bra och man riskerar skador.

Padelskor?

Padelspel liknar tennisspel fast med ännu fler start, stopp och vändningar – samma sak gäller alltså här, vad gäller vikten av anpassade skor. Eftersom vi har grus på klubbens banor rekommenderas en sko med grussula för att då fäste i underlaget och för att undvika skador.

Hur ska man tänka kring barn? 

Barn behöver också anpassade skor på tennisbanan – även om deras brist på tyngd och stelhet gör att de kommer undan med mer än oss vuxna. Vi rekommenderar föräldrar att köpa ett par anpassade tennisskor som barnen även kan ha på skolgympan (istället för att köpa ett par inomhusskor till skolgympan och låta barnen ha dom även på tennisen, som vi ser att många gör idag). I slutändan blir det bara ett par skor oavsett och barnen har anpassade skor för den idrott de tränar regelbundet.

Var hittar jag ett par anpassade tennisskor?

Breda sportaffärer har sällan några anpassade tennisskor, det finns däremot mängder med skor på nätet, men det är svårt att genom bilder se och känna sig fram till rätt modell och storlek. Bäst ställe att hitta ett par tennisskor är därför i klubbens Medlemsshop där vi har ett brett utbud av tennisskor för både damer, herrar och juniorer. Du hittar även padel- och badmintonskor i Medlemshopen. Fördelarna med Medlemshopen är att du kan prova och få hjälp med att hitta rätt sko till dig. Vi har skor ifrån Wilson, Babolat, HEAD, Adidas och Yonex. Finns inte din storlek eller den modell du vill ha, kan vi alltid beställa ifrån våra leverantörer utan köptvång för kunden. Priserna ligger alltid på -10 % av leverantörernas rekommenderade försäljningspriser och därutöver har vi reaperioder att hålla utkik efter. Vi driver Medlemsshopen i första hand som en service till våra medlemmar och alla intäkter går direkt tillbaka in i klubben och möjliggör investeringar och utvecklingar av vår förening. 

Vi tackar dig på förhand för att du väljer att stödja Medlemsshopen och för att du tar hand om dig själv, din familj och våra banor genom att använda anpassade skor för ditt tennisspel!